‘BEESTENBOEL’ – COLUMN

       MET VEEL GERAAS KOMT EEN GROOT HERT VAN DE BERG GEDONDERD

cropped-wandelzusje-cirkel-groot.jpg

 

Om een stuk voor ons op het wandelpad even stil te staan.
Het is vroeg op de ochtend als zus en ik door het bos in de Franse Vogezen wandelen. We praten minder dan gewoonlijk om het wild te kunnen horen en het niet te laten schrikken door ons gekwebbel.
Tijdens deze wandelweek ontdekken we dat je het grote wild toch wel hoort aankomen.

Dikke zwijnen
Later in de week spotten we onder veel gerommel en geknor dikke zwijnenkonten die wegschieten in het struikgewas, om later ons pad weer te kruisen. Ik weet niet wie op dat moment de meeste schrik heeft. Als zo’n joekel van een zwijn op je af komt ga je wel aan de kant staan. Je wilt echt niet omgestoten worden door een uit de kluiten gewassen hamlap op poten!
Ook zien we veel klein wild – zoals grazende reeën koppels – en elke keer staan we dan even stil om te genieten van het moment.

Wild in Nederland
Zus en ik verzuchten weleens dat we weinig dieren zien gedurende onze Nederlandse wandeltochten. Dat waarschijnlijk meer beesten ons zien dan wij hen.
Maar is dat wel zo? Kijken we wel goed?

In Nederland spotten wij dan niet veel groot wild, maar wel steeds meer verschillende soorten kleine dieren. En dan doel ik niet op de dikke rat die ik vorige week op een P+R plaats zag wegschieten.

Waar ik als kind in mijn omgeving alleen af en toe een fazant over een weiland zag lopen, zien we nu in onze regio veelvuldig ooievaars, ijsvogeltjes en reigers – zowel grijze als witte.
Ook is er al eens een verdwaalde bever gespot in de Dommel. Die overigens door deskundigen – na het uitvoerig bestuderen van een foto die gemaakt was door een wandelaar – aangezien werd voor een grote muskusrat. Enkele maanden later werd een ‘reusachtige bever’ dood aangetroffen op een weg in Nijnsel, nadat het was aangereden door een auto…

Edelhert in het Groene Woud
En dan lees ik in het ED dat het edelhert wordt uitgezet in de Scheeken, mijn geboortestreek, gelegen tussen Liempde en Best. ‘Edelherten zijn goed voor toerisme en recreatie, zo leert de ervaring op de Veluwe en in het Weerterbos’ schrijft het artikel.

‘Mooi’, is mijn eerste gedachte.
Maar gaan we dan in een grote dierentuin leven?En worden deze beesten alleen ingezet voor onze recreatiedoeleinden?
Het is geweldig dat instanties zoals het Brabants Landschap en de Waterschappen zich inzetten om het ecologische systeem weer op orde te brengen. Maar laat verder de natuur lekker zijn gang gaan. Als bepaalde diersoorten onze regio als woongebied willen, komen ze op termijn vanzelf wel.

Klik voor de originele column hier

edelhert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *