GEORGANISEERD WANDELEN

wandelzusjeVrijheid, blijheid. Dat is waar het om draait tijdens de wandelingen met mijn zus. Onze routes hebben we meestal vooraf uitgestippeld. Bij onze meerdaagse wandeltochten hebben we de slaapplekken voor onderweg gereserveerd. Maar daar blijft het bij. Met de wandelroute in de hand gaan we zelf op ‘verkenning’ uit.
In ons wandelland worden veel wandeltochten georganiseerd. Als je op de site van www.wandelnet.nl kijkt zie je een landelijke wandelprogramma van uitgezette wandelingen door heel Nederland. Elke week kan je wel ergens in ons land aan een tocht deelnemen.

Zus en ik laten deze tochten gewoonlijk voor wat het is. Tot vorige augustus…
Op een mooie zomerse zaterdag zaten we op het terras van De Vresselse Hut voor een drankje. Het was er opmerkelijk druk, met vooral wandelaars. Er bleken wandeltochten uitgezet te zijn in dat weekend. Daar wilden zus en ik wel meer van weten.
Al snel ontdekten we dat we dit het vertrekpunt was van de jaarlijkse wandeldagen van Wandelsportvereniging OLAT. Enkele dames van de organisatie nodigden ons uit om de volgende dag ook eens een tocht te gaan beleven. Zij namen ons snel mee in hun enthousiasme.

Zo geschiedde het dat wij ons de volgende ochtend om 7 uur meldden bij de inschrijving waar we kozen voor de tocht van ruim 20 km. Het beloofde een warme dag te worden en als je vroeg start ben je voor de middaghitte terug. Blijkbaar hadden veel andere wandelaars dezelfde gedachte.

Voor ons was deze dag een nieuwe ervaring. Waar wij gewend zijn om geen medewandelaars te hebben en rustig van de omgeving te kunnen genieten, moesten we delen. Delen met andere wandelaars, van het wandelpad, de rustplekken, de zoektocht naar het juiste weg en de fotomomenten. Want als je stil staat om een foto te maken, zal er wel iets bijzonders te zien zijn dat vast gelegd moet worden, ‘wat zie je…?’.


Ik kan niet anders zeggen dan, dat de route heel mooi was, je komt op plekken die speciaal opengesteld worden voor de wandelingen. De tocht was uitstekend georganiseerd door OLAT. Op rustplekken wordt zelfs soep en ander lekkers geserveerd.
Maar of wij nog vaker gaan deelnemen? Wij blijven tijdens onze wandelingen niet bij elk bloemetje stil staan, maar af en toe stoppen we wel even. Om te snoepen van de bramen, te genieten van een mooi uitzicht of om een groep waterlelies te bewonderen in een eendenvijver. Dat misten we bij de meeste van onze medewandelaars, een aantal van hen zijn vooral bezig met het maken van kilometers.

Vooralsnog neigen wij naar onze eigen tochten, om vooral rustig te kunnen genieten van de omgeving zonder te hoeven delen.

Klik voor de originele column hier

Wil je een georganiseerde wandeltocht mee wandelen? Kijk eens op de site van de Ollandse Lange Afstands Tippelaars – Wandelsportvereniging OLAT:  www.olat.nl

In ons mijn dorp – Son en Breugel – wordt op zondag 24 april 2016 een wandeling georganiseerd door en voor inwoners van Son en Breugel. Je kunt kiezen uit 8 of 12 kilometer. De tocht is ook geschikt voor onervaren wandelaars en kinderen. Start is tussen 9.00 en 11.00 uur op het Pieter Brueghelplein.
Inschrijfgeld is € 7,50 per persoon inclusief twee consumpties (kinderen tot 12 jaar gratis).
De opbrengst is voor KWF Kankerbestrijding – SamenLoop voor Hoop Son en Breugel.
Aanmelden kan per mail: teamvoormekaar@gmail.com of via Facebook Team Voor Mekaar