‘VERZOPEN KATJES’ – COLUMN

       ‘SLECHT WEER BESTAAT NIET, SLECHTE KLEDING WEL’

cropped-wandelzusje-cirkel-groot.jpg

 

Dat zegt een wijze vrouw tegen me. Het regent een beetje als we met een groepje mensen een stukje samen willen gaan wandelen. Ik kijk het kringetje rond en zie dat de meesten van ons regenbestendig gekleed zijn. Ik meestal ook, maar omdat Buienalarm geen regen voorspelde, is dat nu niet het geval. Dat doet me besluiten om een paraplu mee te nemen.

Even later loop ik te genieten en denk terug aan de opmerking. Wij, Nederlanders, praten vaak over het weer. Het is te nat, te droog, te warm, te koud, te mistig, er is altijd wel iets. Maar dat kan geen reden zijn om niet een ommetje te wandelen – je kleding kan daarop aangepast worden

Over het algemeen probeer ik voorafgaand aan een wandeling in te schatten wat het weer gaat worden en kies daarop de kledingstukken die deze dag bij me passen. Bij meerdaagse tochten kan je nogal eens verrast worden door onstuimig weer en dan toveren Zus en ik altijd de nodige regenkleding uit de rugzak.
Nou ja, altijd?

De knop om
Tijdens een wandelweekend in Frankrijk worden we bij het ontwaken op de ochtend van de 2e dag onaangenaam verrast met regen. En niet zomaar een beetje regen, maar zo’n onafgebroken grote bui die we ook in ons land zo goed kennen.
Wij laten ons niet afschrikken door een ‘druppel regen’ verkondigen wij ’s ochtends stoer aan het ontbijt in het mooie etablissement waar we de nacht hebben doorgebracht.
Alle regenvoorzorgen worden uit de rugzak getrokken om ons zelf lekker warm en droog te houden tijdens de 6-uur durende tocht van die dag.

Enkele uren later zijn we doorweekt. Nooit eerder heeft zoveel water in onze schoenen gestaan. Dankzij het lange natte gras, de modder en de regen die volop valt. Het laatste zorgt voor water van bovenaf in de schoenen en kruipt dan ook nog eens langs de broekspijp omhoog.
Onder een overkapt terras houden we een droogstop: schoenen, broek en sokken worden uitgedaan en met de nodige lol uitgewrongen en te drogen gehangen. Veel helpt het niet, een uur later is het weer hetzelfde, het regent ook de rest van de dag pijpenstelen.

Maar toch blijft de schik… het is gelukkig niet koud, de omgeving is mooi, we blijven genieten van het moment. En als je in je hoofd die knop eenmaal omgezet hebt dat water in je schoenen niet erg is, voelt het ineens heel anders! Ook al loop je dan te soppen in je schoenen…

Gamaschen
Een andere wandelaar wees me daarna op hoezen voor om je kuiten en schoenen zodat de 10 tenen droog blijven, gamaschen genaamd.
Toch maar eens overwegen om die de volgende keer toe te voegen aan mijn rugzak bagage.

De outdoor business heeft overal een oplossing voor, ook voor de winterkou. Dus inderdaad, slecht weer bestaat niet – trek een warme jas aan en ga lekker naar buiten!

Klik voor kledingtips hier
Klik voor de originele column hier

foto-column-2016-wk-48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *