Tja, het voelde als een WINTERSLAAP. Tot ik vorige week een soort van bootcamp heb gehouden. Elke ochtend om 5.00 uur opstaan, om 22.00 uur naar bed. Gezond eten, veel klusjes weg werken en minimaal 1 uur per dag sporten. Dat betekende voor mij elke dag meer dan een uur wandelen 🙂 En ondertussen het tempo een beetje opgevoerd zodat mijn conditie ook een boost kreeg… ik voel me als herboren! Het wandelseizoen mag van mij weer beginnen. Vorige week ook een paar mooie projecten opgepakt zoals het opzetten van een handig tool om je GR5 wandeltocht te plannen en het organiseren van een groot evenement in 2016. Wordt vervolgd…
Best koud ‘s ochtends vroeg
Buiten is het best koud, gelukkig kan je je daar goed op kleden. Het voordeel van mijn ‘winterslaap’ was dat ik flink wat bijgelezen heb. Het artikel Zorg dat je droog en warm blijft! in het Wandelsportmagazine van december 2014 viel me op, het gaat over het drie laagjessysteem:
Het drie laagjessysteem blijkt niet een kwestie van het aantrekken van gewoon drie kledinglagen, het gaat er om dat die lagen van het juiste materiaal op elkaar zijn afgestemd.
Laag 1: van technisch (synthetisch) materiaal of 100% Merino wol. Deze materialen voeren
transpiratievocht af naar de tussenlaag. Dat voorkomt een bezweet lichaam dat bij afkoeling klam blijft.
Laag 2: van fleece, Merinowol of bijvoorbeeld dons. De materialen van een goede tussenlaag houden
warmte vast, voorkomen afkoeling en voeren vocht verder naar de derde laag. Fleece isoleert goed,
weegt weinig en droogt snel. Merino is wat zwaarder, droogt minder snel, maar heeft een hoger
ademend vermogen en isoleert beter als het nat is dan fleece. Ook een softshell kan als tussenlaag
gebruikt worden.
Laag 3: GORE-TEX, MPC en Derizax zijn de bekendste waterdichte stoffen. De buitenste laaf beschermt tegen wind en regen en laat transpiratie van binnenuit ontsnappen aan de buitenlucht.