WITTE WERELD – COLUMN

       Witte WERELD

cropped-wandelzusje-cirkel-groot.jpg

Als er sneeuw ligt verandert ons landschap in een wonderlijke wereld. Net zoals veel wandelaars voel ik drang om dan naar buiten te gaan, om te genieten van het magische witte landschap. Jammer genoeg ligt in Nederland niet zo vaak sneeuw, het is aanlokkelijk om de sneeuw in het buitenland op te zoeken.

Op de latten
Man en kinderen zijn fervent wintersporters. Minimaal eens per jaar staan zij op de latten of op het snowboard in de Alpen. Ook ik heb jarenlang mee geskied. Maar steeds vaker sloeg ik een dagje over om wandelend de volgende berghut te bereiken.De rust die ik daarbij ervaar geeft mij zoveel meer energie dat ik mijn latten uiteindelijk in de wilgen heb gehangen. Mijn skiuitrusting blijft voortaan thuis op zolder als ik met de mannen meereis naar een wintersportgebied.

Alleen
Wandelen in de bergen vraagt voorbereiding. Je kan nooit zomaar wegwandelen. Iedereen die weleens in de bergen heeft gewandeld weet dat een dalletje overbruggen veel extra wandeluren kan op leveren.
Wandelen in de besneeuwde bergen vraagt nog meer voorbereiding vooraf. Welke wandelpaden zijn begaanbaar? Zorg dat je goed gekleed bent, maar ook niet te warm. Spikes onder de schoenen zijn onmisbaar en vergeet de wandelstok niet!

Als ervaren wandelaar ga ik rustig alleen op pad. De wandelpaden in de sneeuw zijn beperkt, daarom kom ik altijd andere wandelaars tegen. Op de vraag ‘Wandel je alleen, durf je dat?’ geef ik dan ook steevast het antwoord ‘Ik ben niet alleen, jullie zijn er toch ook’.

Wandelmaatje
Zus houdt vooral van warm weer. Wandelen in de sneeuw is voor haar leuk in Nederland, maar in de bergen? Dat slaat ze steevast af.
Tenminste, tot vorig jaar. Ik heb haar kunnen overtuigen om eens aan te sluiten bij ons Wintersport gezelschap. Dus niet meer eenzaam wandelen in de sneeuw voor mij – dacht ik vorig jaar.

Oostenrijk
In een gehuurd busje togen we gepakt en gezakt naar Oostenrijk, met man, kinderen, Zus en Broer. Want de laatste staat ook graag op de latten, hij maakt het mannengezelschap compleet.
Maar het noodlot sloeg toe…een stevige griep kwam op de heenreis bij mij opzetten waardoor ik de besneeuwde bergen alleen vanuit mijn slaapkamer mocht bewonderen.
En Zus, zij wandelde eenzaam door de sneeuw…

Op herhaling
Nadat ik beloofd heb dat ik dit jaar niet vooraf aan de vakantie carnaval ga vieren – want daar kan je toch snel een virusje opvangen – gaat Zus dit jaar weer met ons mee.
Nu gaan we wel samen wandelen in de sneeuw en ga ik haar echt besmetten met het winterwandelvirus!

Klik voor de originele column hier

Wandeltip
Ga bij sneeuw in Nederland eens wandelen in Zuid Limburg.
Een mooi startpunt is Boscafé ’t Hijgend Hert in Vijlen: www.boscafe.nl

2 thoughts on “WITTE WERELD – COLUMN

  1. Of in duitsland in de buurt van willingen! Zeer uitgebreid wandelnetwerk! Erg mooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *