GROTE ROUTE PAD NR 5

cropped-wandelzusje-cirkel-groot.jpgZus en ik zijn verzot op lange afstandswandelen. We hebben samen al enkele mooie routes in Nederland gewandeld zoals het Pieterpad en wat dichterbij, het Brabants Vennenpad. Maar op nummer 1 staat voor ons toch wel de GR5 – Grand Route 5 – Grote Routepad nummer 5.

Dit wandelpad heeft een lengte van ruim 2.400 km en loopt van de Noordzee naar de Franse Riviera, met startpunt Hoek van Holland. Al wandelend van slaapplek naar slaapplek zijn wij niet te stuiten. Met de routebeschrijving in de hand en met de rugzak met tandenborstel en pyjama op de rug. Een paar keer paar jaar reizen we af naar het punt waar we de vorige keer zijn geëindigd, om de tocht richting Nice voort te zetten.

Naast het wandelen zelf, vind ik het heerlijk om de meerdaagse wandeltochten voor te bereiden. Hoe verder we weg komen, hoe meer voorbereiding er gevraagd wordt. Hoe reizen we heen en terug? Hoeveel km wandelen we per dag, wat zijn de hoogteverschillen die we moeten overbruggen? Waar slapen we? We merken dat in sommige streken minder overnachtingsmogelijkheden beschikbaar zijn. Overnachten in een tentje kan altijd wel, campings zijn er in overvloed. Langs de GR5 in Frankrijk is zelfs een dorpje waar de burgemeester zijn tuin op verzoek ter beschikking stelt!
Zus en ik zijn ‘luxe wandelaars’, wij gaan voor een comfortabel bed en goede maaltijd met wijntje aan het einde van de dag. Soms is dat even zoeken, maar via internet vind ik altijd wel weer een slaapplek met een gastvrij ontvangst.

Volgende week is het zover!
We pakken onze tocht weer op ten noordoosten van Nancy, om binnen een dag de Vogezen binnen te wandelen. Overnachtingen en treinreizen zijn geboekt, de afstanden per dag zijn vast gesteld. Nu alleen nog de inhoud van de rugzak exact bepalen en we kunnen gaan.
Het gewicht op onze rug proberen we zo laag mogelijk te houden. Elk reisartikel wat voor de rugzak beoogd is leg ik op een weegschaaltje. Is het niet te zwaar, is er een lichtere oplossing, is het wel nodig, kan ik zonder? Make-up en nette kleding blijven thuis, het minimale gaat mee – back to basic!

Een gepakte rugzak staat nu al klaar. Eigenlijk met allemaal dingen die niet meegaan. Want er moet nog wat getraind worden en dan gaat het vooral om het gewicht. Wandelen met een zware rugzak vraagt immers een wat andere techniek van bewegen.

Dus, zie je mij een dezer dagen met een grote rugzak wandelen? Daar kan van alles in zitten, misschien wel mijn vuile was…

2016 juni GR5

Klik voor de originele column hier
Voor meer info over de GR5 klik hier