TURFSTEKERS

TURFSTEKERS

Boeken Toon Kortooms

‘Jij leest toch graag?’ vroeg een aangetrouwd familielid aan me, om vervolgens een doos met Nederlandse leesboeken op mijn keukentafel te zetten, afkomstig van een overleden tante van mijn lief.
In de doos zaten ook bekende titels van Toon Kortooms. Als dochter van een Brabants gezin heb ik de boeken verslonden. De turfstreek ligt  slechts een steenworp afstand van mijn geboorteplaats en toch werd daar zo anders geleefd in vroegere tijden. Er was veel armoede, kinderen moesten op jonge leeftijd meewerken, het veen in.
Later heb ik bijna al mijn papieren leesboeken opgeruimd, maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om de werken van Toon Kortooms weg te geven. Die staan nog steeds in mijn boekenkast.

Deze gedachten schieten door mijn hoofd tijdens een wandeling door diezelfde peelstreek – waar mooie herinneringsplekken zijn gemaakt aan deze vroegere jaren. Zo is er een Toon Kortoomspark aan de rand van Griendtsveen met museum, blote voetenpad en theetuin. In het museum en de tuin herinnert alles aan deze schrijver.
Neem eens een kijkje achter op het erf van Hoeve Willem III en als je daar toch bent, geniet er van een ambachtelijk ijsje. Of laat alle indrukken op je af komen op het prettige terras van De Morgenstond.

Deze wandeling via Klik, Print en Wandel is 25km lang. Maar via de link kan je ook voor een andere route kiezen. Wij hebben in elk geval een mooie wandeldag beleefd in deze streek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *