VERBORGEN SCHATTEN – COLUMN

Verborgen schatten

cropped-wandelzusje-cirkel-groot.jpg

Tijdens het wandelen zie je veel, heel veel. Is het al niet door het lage tempo, dan wel door de rust die in het hoofd ontstaat tijdens het wandelen. En toch zie je ook dingen niet.

Waar ik op doel zijn de kleine verborgen schatten die verstopt liggen over de hele wereld. Zo wandelden Zus en ik laatst in Frankrijk toen wij een plastic bakje opmerkten tussen de rotsblokken. Via een App op mijn telefoon check ik dan mijn vondst in met de code die ergens in of op het bakje staat. En in het bakje zat – tja, voor jou een vraag, voor mij een weet…

Geocaching, zo heet deze hobby. Ook in en rond ons dorp liggen verschillende kleine schatten verborgen. Op plekken waar je dagelijks langs komt, maar je hebt ze nog nooit gezien. Verstopt onder een steen, in een houten paaltje of onder een boomwortel. Soms zo klein dat een pincet van pas kan komen. Het siert de vinder om de schat in te checken op internet volgens de regels van geocaching en de schat weer onberispelijk terug te leggen. Zodat de volgende vinder dezelfde ervaring kan beleven.

Mijn eerste cach

Enkele maanden geleden wandelde ik door een weiland langs de Dommel als ik 3 mannen opmerk die ver voor mij wandelen en steeds even stil staan. Benieuwd naar wat zij zien benader ik hen.
‘Ja awel hè, we zijn aan het multicachen. Kende gij wellicht dees stripfiguurke?’ En meteen wordt er een plaatje met een tekening onder mijn neus gestopt door een van deze Belgen.

Al van alles gehoord over geocaching, maar dan word ik pas echt nieuwsgierig. Dus ook ik ga eens op zoek naar een schat, te beginnen bij de meest eenvoudige vorm. Niet meteen een hele reeks, maar een enkelvoudige schat opsporen lijkt me beter om mee te beginnen.

Nadat ik een speciale App heb geïnstalleerd ga ik op zoek naar een ‘cach’, zoals zo’n schat wordt genoemd. Op de landkaart kijk ik waar alle schatten verborgen liggen in mijn omgeving. Ik kies voor een plekje naast een bankje dat voor mij heel bekend is. Aangekomen op de plek, ga ik na wat zoekwerk gedesillusioneerd op het bankje zitten. Ben ik zo’n slechte zoeker? Is geocaching wel voor mij weggelegd?

Aha, ik zie op de App dat er meer mensen deze cach niet hebben kunnen vinden. Dan maar een berichtje achter laten aan de ‘Overburen’, de plaatser van deze schat.

Zoals gewoonlijk laat ik me niet direct uit het veld slaan en ga eens langs een anderen plek. Ook daar kan ik de schat niet vinden…
Dat doet mij besluiten om me voorlopig even niet met geocaching bezig te houden.

Niet lang daarna krijg ik van de ‘Overburen’ een aardig berichtje wat mijn zelfvertrouwen een boost geeft. Overbuurman is wezen kijken op de plek en de schat was inderdaad weg. Hij heeft een nieuw doosje neergelegd. En – YES – ik heb daarna snel mijn eerste cach in kunnen checken!

Via de App, want als kersverse zoeker heb ik geen potlood bij me om het bijbehorende boekje in te vullen. Voorgenomen om dat later nog eens in te vullen wandel ik weer naar huis.

Wat ontstemt zag ik gisteren dat deze cach weer is verdwenen…

Wat is geocaching
Geocaching – spreek uit: dzjio-kesjing – is een populair spel waarbij je met een gps of via een App op je telefoon op zoek gaat naar een schat (de cache). Zo’n cache is meestal een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek en de ‘schat’.

Na het verstoppen van de schat maakt de plaatser via internet de locatie bekend aan andere geocachers. Deze kunnen bij het vinden van de schat vaak voorwerpen ruilen en/of toevoegen. De vinder schrijft zijn naam in het logboek en laat een berichtje achter op de geocaching-website, ook als het niet is gelukt de schat te vinden. Het is niet de bedoeling de exacte ligplaats van de schat te vertellen. Deze locatie moeten de andere geocachers zelf vinden. Vaak staat er wel een hint op de site van de cache. Het is juist de sport om een beetje moeite te doen bij het zoeken. Er zijn verschillende types van caches – van de meest eenvoudige tot aan multicaches met veel denkwerk.

Er zijn miljoenen geocaches verstopt over de hele wereld. In Nederland zijn meer dan 30.000 geocachers actief.

Voor meer info en voor de App, zie: www.geocaching.com
Klik voor de originele column hier

Geocaching