Oostkapelle & Natuurgebied Oranjezon

We wandelen op een verlaten strand. Links van ons slaat de zee grijze schuimkoppen. Voor ons uit wijst het waaiende zand de juiste richting.

Als we die ochtend thuis wegrijden denken we aan een wandeling vanuit Domburg. Omdat in Oostkapelle een goede oplaadvoorziening staat voor mijn trouwe maatje besluiten we vanuit de parkeerplaats daar te gaan.
Na een heerlijke lunch bij strandpaviljoen De Piraat lopen Lief en ik het strand op richting Domburg. Al snel zijn de rode koontjes uitgewaaierd tot aan onze oren.

‘niette doen’
‘windkracht hoeveel?’
‘vol in de voorruit’ ?

We kijken elkaar aan en draaien tegelijkertijd de andere kant op om met de wind mee te wandelen. Dan maar geen Domburg. De uitdaging van zo juist voelt nu meteen als een relaxwandeling, zoals een zondagmiddagwandeling mag zijn. Wind in de rug en later door de duinen terug!

Na een klein uurtje meewaaien op het strand leggen we aan bij Aloha Beach voor een warm drankje, waarna we door de duinen terug willen lopen richting de auto. Via het pad Strand Vrouwenpolder wandelen we door een schitterend natuurgebied. Hunkerend kijken we naar de omgeving achter de omheining, een hek dat hermetisch is afgesloten. Als we even later een wandelpad door het natuurgebied zien dat onder ons weggetje door loopt, maar voor ons ook onbereikbaar is snappen we het niet meer. Daar, daar op dat pad, daar willen wij wandelen!

Navraag bij andere wandelaars leert ons dat dit Natuurgebied Oranjezon is, dat je alleen in kunt door een centrale ingang. het weggetje Strand Vrouwenpolder afwandelen en dan linksaf. En ja daar zien we de ingang. En ook de enige uitgang, maar dat merken we later pas. Nadat we een uur genoten hebben van het afwisselende landschap staan we weer voor een hek. Aan het einde van een wandelpad. Met zicht op onze auto. Een afgesloten hek wel te verstaan. Onze wandeling werd nog ietsje langer…

Het drankje bij de plaatselijke horeca hebben we daarna wel dubbel en dwars verdiend!

Natuurgebied Oranjezon ligt tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle en is zo’n 400 hectare groot. Het gebied bestaat uit struwelen, naaldbos, loofbos, duingrasland en duinen. Er is een grote variatie van planten en dieren. Er zijn 5 verschillende wandelroutes uitgezet, variërend in afstanden tussen 3 km en 7 km. De folder kan je hier downloaden. Meer info vind je op de site van Het Zeeuwse Landschap. Als je een langere afstand wilt wandelen kan je het combineren met een strandwandeling, zoals wij hebben gedaan. Onze wandel afstand was uiteindelijk ruim 10 km.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *