BELGISCHE ARDENNEN

“Een tocht van ruim 2,5 uur? No way! – oh, ‘t is maar 6 km, dan ga ik wel mee.”

Manlief is geen lange afstand wandelaar, hij vindt een wandeling met een lengte van 5 km meer dan genoeg. Met deze tocht langs het enige bergriviertje van België wil hij wel mee. We zijn in de Ardennen.

Voor de wandeling van 6 km wordt een adviestijd van meer dan 2,5 uur gegeven. Al snel snappen we waarom. We klauteren langs het bergriviertje Ninglinspo omhoog over flinke stenen en kleine trapjes, regelmatig dwarsen we de beek over een bruggetje. Het heeft de afgelopen dagen veel geregend, waardoor er ruimschoots water naar beneden stroomt. Niet alleen door het riviertje, ook ons wandelpad is drassig. Het is koud en ruikt vochtig, maar dat deert ons niet. We lijken betoverd door de magie van de watervallen, de bemoste stenen en het ruisen van het water.

Deze Kerst vieren we in de Belgische Ardennen. We hebben een huis gehuurd om de feestdagen door te brengen. Bepakt met veel lekkere hapjes en drankjes en kerstversiering komen we aan in het huis in Andrimont. Een piepklein gehucht tussen Spa en Stoumont.

Bij aankomst blijkt vakwerkhuis La Callune volledig in Kerststijl te zijn aangekleed. Onze eigen versiering mag in de tas blijven. Tijdens het hartelijke ontvangst en rondleiding van huiseigenaar André vinden we zelfs cadeaus onder de kerstboom 🙂 Die Belgische biertjes en bonbons zijn welkom! “Ik praat geen Nederlands, mag het in Engels?”, “Bien sûr, André. Pas de problème.” Wij blij, want bij deze zin houdt onze Franse kennis wel op.

Het huis blijkt een goede uitvalsbasis voor mooie wandelingen, en om de kerstdagen al lummelend door te brengen. Dat laatste vooral als gevolg van het slechte weer en de aanwezige jeugd. We koken uitgebreid, eten lekker, praten veel, kijken kerstfilms en spelen bordspellen. Zoals Kerst mag zijn.

Al snel blijkt dat ik al eens eerder in dit plaatsje geweest ben. In mei 2012. Samen met zus Jeanne. Langs het huisje loopt nl. de GR5 (‘onze’ wandelroute naar Nice). Tijdens mijn dagelijkse ochtendwandeling heb ik een paar etappes van de route nogmaals gewandeld. Voor mij blijft het een mooie route. Met Jeanne wandel ik naar Le Nue Moulin, de nieuwe molen, in het plaatsje Moulin-de-Ruy. In het piepkleine molencafeetje drinken we glühwein die op de potkachel wordt opgewarmd. Tijdens een spontane rondleiding vertelt de eigenaar dat hij de watermolen graag wil herstellen. Middels een crowdfunding is hij geld aan het inzamelen. Gulle gevers mogen maandelijks zelf de rente komen innen in de vorm van een kilo zelfgemalen meel. Goed verhaal.

Al snel breekt de laatste dag van onze vakantie aan, die manlief en ik samen doorbrengen. “Zullen we nog zo’n mooie beekwandeling maken?”, vraagt hij. Het wordt de Promenade de la Hoegne met nóg meer watervallen. En weer raken we betoverd.

Info: Wij hebben het huisje La Callune in Stoumont geboekt via Ardennes-Etappe. Onze ervaring is dat boekingen correct worden verwerkt, veelal Nederlands wordt gesproken (of geprobeerd te spreken) en dat terugbetaling van de borgsom snel wordt afgewikkeld. Bij aankomst staat vaak een welkomstgeschenk klaar in het huisje, soms in de vorm van een eigen gemaakt product. Een andere mogelijkheid is boeken via Booking.com, via die site heb je ook ruime keuzemogelijkheden waaronder mogelijkheden voor hotel of B&B.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *