GR5 VAN BOKRIJK NAAR PIETERSBERG

“Zie jij bus H13 ergens?”, vraag ik aan Zus, die bus moet ons naar de plek vlakbij Bokrijk brengen, “ik zie alleen G-lijnen”. Al snel blijkt dat de H-lijnen vanaf Hasselt vertrekken en niet vanuit Genk. En daar staan we dan. Het is 8.00u in de ochtend.

Laatste stuk België dichtwandelen

De GR5 wandelroute van Hoek van Holland naar Nice hebben we jaren geleden opgepakt vanaf de Sint Pietersberg. Maar omdat deze route start in Hoek van Holland, besloten we om ook het stuk vanaf daar tot de Maastrichtse berg te bewandelen. Af en toe doen we een etappe om stillekes aan België volledig te dwarsen. Deze week is het zover, we gaan het laatste stuk dichtwandelen! Natuurlijk willen we dan geen meter overbrugging missen en starten we exact bij het punt waar we vorige keer zijn geëindigd. En daar gaat het mis. We staan ‘s ochtends vroeg in de verkeerde stad. Niet in Hasselt maar in Genk…

Bokrijk

Om vanuit Genk met trein en bus nog naar onze beginplek te gaan vinden we geen best idee. Dan kunnen we pas 1,5 uur later starten met wandelen en dat is gezien de weersvoorspellingen niet aanlokkelijk. We besluiten met de trein in 5 minuten naar Bokrijk te gaan. Nu missen we enkele km’s pad, dat kan echt niet! Wat nu?

Etappes

We wandelen het stuk van ruim 60 km in 3 etappes: Bokrijk – Genk; Genk – Mooi Zutendaal; Mooi Zutendaal – Maastricht.

Vanaf Bokrijk is het redelijk vlak met veel heide en bos. Vanaf Genk zien we eerst vooral drassige moerasstukken, die vochtig ruiken, verderop wordt het wat heuvelachtiger. De herfstkleuren en nootachtige geuren geven een warme beleving aan onze korte wandelweek.

Als we vlak bij Maastricht zijn besluiten we de oude GR5 route aan te houden. De nieuwe route gaat via het centrum naar de Sint Pietersberg, wij willen juist eindigen in het centrum. We wandelen nog met het boekje van 2003, dat komt nu goed van pas. De gekozen route gaat voor een groot deel langs het kanaal, wat enigszins saai is. Dat wordt even later dubbelop goedgemaakt met de weg naar de top van de Sint Pietersberg. Het heuvelachtige landschap is magnifiek.

Exact 10 jaar geleden startten Zus en ik met onze wandelsport in Pieterburen met het wandelen van het Pieterpad. Dit jubileum vieren we nu samen op de Sint Pietersberg, het punt waar wij ooit besloten om samen naar Nice te gaan wandelen.

En die laatste 3 km dan?

Omdat we deze week niet met bepakking lopen, maar verblijven op een vaste standplaats (Landal Mooi Zutendaal), hebben we mogelijkheden. Op vrijdagochtend pakken we onze auto in en rijden naar landgoed Bokrijk. We sluiten de week af met een rondwandeling van 10 km. Om onze benen nog wat te strekken, én om die laatste 3 km België te pakken. Yeah, ook België hebben we nu gedwarst!

Wil je ook een paar dagen verblijven in de omgeving van Zutendaal. Kijk dan eens op deze pagina voor de overnachtingsmogelijkheden.

2 thoughts on “GR5 VAN BOKRIJK NAAR PIETERSBERG

  1. Interesse in de “GR5” route ? Kijk dan in maart 2020 naar de nieuwe VRT-fictie reeks op de zondagavond bij Eén, met de gelijknamige titel – “GR5” dus.
    Hoofdrollen voor Boris Van Severen, Violet Braeckman, Lukas Van den Eynde e.v.a. maar ook het prachtige landschap dat de route met zich meebrengt.
    8 afleveringen, 2000 km stappen, drama en suspens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *